Gazoz ve enerji içeceklerini satmak caiz mi?

Kola, meyveli veya sade gazoz, enerji içeceklerinin içerisine çözü ve koruyucu olarak dışarıdan alkol eklenir. Kimileri bunun kendiliğinden oluştuğu yalanını söyler ama bu asla doğru değil. Alkol fiilen eklenir. Dahası aroma alkol içinde taşınır. Peki, bunların ticareti caiz mi? Bakkal Ahmet amca veya market bilmem kim bu gazozları satabilir mi?

Gazoz ve enerji içeceklerini satmak caiz mi?
Ülkemizde alkolsüz içeceklerle ilgili düzenlemeler, 2007/26 tarih ve sayılı “Türk Gıda Kodeksi-Alkolsüz İçecekler Tebliği” ile yapılmaktadır. Bu Tebliğde alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarı en çok 3,0 g/L olmalıdır” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla buna göre kendisinde bu oranda alkol bulunan içeceklerin üzerine kanunen alkolsüz içecek yazılabilir. Günümüzde renklendirici, tatlandırıcı ve asit eritme işleminde alkol kullanılan gazlı içecekler konusunda olumlu yönde verilen fetvaların dayanakları şöyledir;

“Necaset düşen suların, ‘büyük su’ olmaları halinde, pis hale gelmeyeceği”,

“Çoğu sarhoş edenin azının da haram olacağı”, dolayısıyla “çoğu sarhoş etmeyenin azı veya çoğu da haram olmayacağı” ,

“Şarabın içine tuz atılmak gibi kimyevi istihalelerle sirkeleşeceği”ne ve “Az olan haram, belli miktarda çok olan helale katıldığında, karışımın haram olmayacağı”.

Fakat bu “kıyas”ların tamâmı, bir çok cihetten bâtıldır. Her birini ayrı ayrı ele alalım:

Birinci Kıyâs:
Gazoz,cola, enerji içeceği ve alkol karıştırılan diğer meşrubatların, içine pis bir madde düşen “büyük su ”ya kıyas edilmesi doğru değildir. Zîra, “Suların pis olmak husûsu”ndaki hükmü “kolaylık” esası üzerine kurulmuştur. Zira kıyas (kural); su “küçük” de olsa “büyük” de olsa içine necaset düşmekle pis olacağını îcâb ettirir. Şu kadar var ki necaset hükmü, büyük sulardan düşürülmüştür”. 

Bütün bunlardan anlaşılmaktadır ki, büyük suların temiz kabul edilmesindeki esas zarûrettir. Bu genişlik olmasaydı abdest, ğusül, elbiselerin yıkanması ve yerlerin temizlenmesi, bilhassa suyun zor bulunduğu sıcak ve kurak memleketlerde, neredeyse imkânsız hale gelecek, hayat yaşanamaz olacaktı.

Hâlbuki bu zaruret ise, sözü edilen meşrubatlarda yoktur. Sözün kısası, içinde alkol bulunan meşrubatların büyük sulara kıyas edilmesi yanlıştır.

İkinci Kıyas:
“Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır ” yani “Çoğu sarhoş etmeyenin azı ve çoğu haram değildir ”

“Gazoz ve colaların ya da enerji içeceklerin çoğu sarhoş etmez”

“Öyleyse gazozların azı da çoğu da haram değil”

Bu kıyas da batıldır. Çünkü bu kıyasın birinci mukaddimesi olan kaide ve hüküm “mustakil olduğu” haldedir.
Öyle olmasaydı,

“Çoğu sarhoş etmeyenin azı da çoğu da haram değildir” dediğimizde,

“İçine bir bardak şarap yahud rakı katılan bir küp suyu içen sarhoş olmaz” .

“Öyleyse, bu küpten içmek de haram değildir, helaldir” dememiz lâzım gelecekti.

Bu ise, “Rakının ve şarabın susuz olanı haram ama sulu olanı helal”dir gibi ters ve mantıksız bir sonucu getirecekti.

Üçüncü Kıyas:
“Bir şarabın içine tuz atılır ve sirke haline gelirse haramken helal olur”

“Gazoz gibi içeceklerde dahi alkol değişir, sirke olur”

“Öyleyse gazozlar içine atılan alkol haramlıktan çıkar, helal olur”.

Bu kıyas da batıldır. Gazozlarda, colalarda ve enerji içeceklerinde dışarıdan eklenen etil alkol yapısını değiştirmeden etil alkol olarak kalır, yani sirkeleşmez. Sonuç olarak bu şartlarda üretilen gazlı içeceklerin tüketilmesine caiz demek mümkün değildir, en masum tabirle şüphelidir.

Kaynaklar :
İbn Âbidîn, 1984 kahraman yayınları, c,l, s, 185, 188
Hidâye, Fethu’l-Kadîr:1/55 (metin)
Ebû Alî eş-Şâşî, Usûlü’ş-Şâşî:86 Mektebe-i İmdâdiyye- Mültân-Pâkistân

BİR DE BUNU OKUYUN

Coca Cola’nın sır formülünden Alkol Çıktı! Coca Cola’da Alkol var

ABD’li site Coca Cola’nın sır formülünü açıkladı. Açıklanan formülle birlikte Coca Cola’da alkol olduğu da ortaya çıktı. İşte açıklanan o formül…

Muhafazakar kesimin yıllardır İsrail bağlantısı nedeniyle tepki gösterdiği ve dolaylı yollardan ambargo uyguladığı Coca Cola ile ilgili şok bir iddia daha gündeme geldi.

ABD’nin önde gelen bir sitesi Coca Cola’nın sır formülünü belgeleriyle açıkladı. Yıllardır yılan hikayesine dönen ve Coca Cola’nın, mahkeme kararlarına rağmen şirket sırrı gerekçesiyle yıllardır açıklamaktan kaçındığı ya da belli bir kısmını açıkladığı formülün içinde önemli miktarda alkol bulunduğu ortaya çıktı.

Şirket, sitesinden duyurduğu haberde Coca Cola’nın formülünü tam olarak bulduğunu belirtirken, iddiasını da 1979 tarihli bir gazete makalesine dayandırdı. Söz konusu makalede, kolayı üretmek için geçerli içerik maddeler ve miktarları bulunuyor.

Thisamericanlife.org adlı site, haberinde Atlanta Journal-Constitution gazetesinde 8 Şubat 1979 tarihinde yayınlanan makalenin resmine de yer veriyor.

FORMÜLDE ALKOL DE BULUNUYOR

Sitenin haberini, formülün açıklanmasından çok, Coca Cola’nın içinde bulunan maddeler önemli hale getiriyor. Açıklanan formüle göre, Colanın için kafein ve asit gibi maddelerin yanısıra tam 226,7 gram alkol bulunuyor.

Açıklanan formülle ortaya çıkan bu durum, yıllardır İsrail bağlantısı nedeniyle gündemden düşmeyen ve sık sık İsrail’e yönelik ambargo listelerine giren Colaya bakış açısını kökten değişritecek gibi görünüyor.

Açıklanan formül ve bulunan alkolle ilgili şu ana kadar şirketten herhangi bir açıklama yapılmazken, Diyanetin bu konuda ne diyeceği de merak konusu oldu.

İŞTE AÇIKLANAN O FORMÜL…

12 gram sıvı koka özü
85 gram strik asit (limon asidi)
28,35 gram kafein
Şeker (işaretlerden ne miktar gerektiği anlaşılamıyor)
9,4 litre su
946,9 mililitre kireç suyu
28,35 gram vanilya
42,5 gram ya da renk vermek için daha fazla karamel
7X çeşnisi (56,6 grama 18,9 litre şurup):
226,7 gram alkol
20 damla (1,297 mililitre) portakal esansı
30 damla limon esansı
10 damla küçük hindistan cevizi esansı
5 damla kişniş
10 damla neroli
10 damla tarçın

ORTAYA ÇIKAN BELGELER









Efes Pilsen’i de üreten Anadolu grubuna bağlı olan Coca Cola Türkiye’den yapılan açıklamada “yurt dışı kaynaklı, Coca-Cola’nın içeriğinde alkol bulunduğu yönündeki iddiaları içeren haberlere açıklık getirmek isteriz” denildi.

Ürünlerimizde alkol yok diyemeyen Coca-Cola Türkiye yaptığı açıklamasında; “Türkiye’de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Alkolsüz İçecekler Tebliği’ne uygun olarak üretilmekte ve aynı bakanlık tarafından denetlenmektedir. Ortadoğu ülkeleri de dahil olmak üzere tüm dünyada Coca-Cola, alkolsüz ürünler kategorisinde üretilip satılmaktadır” denildi.

Alkolsüz İçecekler Tebliği ise 1 litre cola, gazlı içecek, meyve suyu, maden suyu, tunik, aromalı içecek gibi ürünlere 3 gr etil alkol eklenmesine izin veriyor.

Ortadoğu’ya sattığını ifade ederek etil alkol eklediğini gizlemeye çalışan Coca Cola; eklemiyoruz diyemediğinden alkol eklediğini örtülü olarak itiraf etti.

İÇECEKLERE ALKOL EKLENMESİ ÜRETİCİLERİN SUÇU MU?

İçeceklere alkol eklenmesinde suölu üreticiler mi? Hem ‘evet’ hem de ‘hayır’. Üreticiler ürünlerini ilgili mevzuata uygun üretmekle mükelleftir. Türk Gıda Kodeksi Alkolsüz(!) İçecekler Tebliği 5. maddesinde bir litre içeceğe 3 gr alkol eklenmesine izin veriyorsa üretici bunu ekler. Asıl sorun akol eklendiği halde ürüne bunun etikete yazılmamasındadır.

Tepkilerinizi “bimer@basbakanlik.gov.tr” adlı e-mail adresine iletebilirsiniz.

İKTİBAS: haberimport.com ve gidahareketi.org sitelerinden derlenmiştir.

http://www.haberimport.com/haber/coca-colanin-sir-formulunden-alkol-cikti-6451.htm 
http://www.gidahareketi.org/Coca-Cola-Urunlerine-Alkol-Ekledigini-Kabul-Etti-1493-haberi.aspx 

KAYNAK

Yorum Yap

Diğer Haberler