Anasayfa / Dr Ahmet Rasim Küçükusta / Yeni grip aşısı parlatma kampanyası başladı
Dr Ahmet Rasim Küçükusta

Dr Ahmet Rasim Küçükusta

Eklenme Tarihi: 13 Mart 2011 00:00

Yeni grip aşısı parlatma kampanyası başladı

İlk işaret fişeği de “Nature” dergisinde çıkan bir yazı ile geldi.

Önümüzdeki günlerde adından çok söz ettirecek olan yeni virüsümüzün adını şimdiden not edin: H2N2!

Bundan 50 sene kadar önce dünya çapında salgına yol açan H2N2 türü virüsün kuşlarda ve domuzlarda hastalık yapmaya devam ettiğini bildiren Aşı Araştırma Merkezi uzmanları, virüsün kolayca insanlara geçebileceğini ve 2009’ daki gibi bir pandemiye sebep olabileceğini ileri sürüyorlar.

H2N2 virüsü, 1957-1968 seneleri arasında tüm dünyada 4 milyon kadar insanın ölümüne yol açmıştı.

O dönemde geliştirilen aşı salgın sona erene kadar milyonlarca insana uygulanmıştı.

50 yaşından büyük olanların çoğu bu virüsle karşılaşmış oldukları için bağışıklığa sahipler ama 50’ sinden küçük olanlar için böyle bir şey söz konusu değil.

Gençler daha duyarlı

Uzmanlar, 2003-2007 seneleri arasında yaptıkları araştırmada 50 yaşından genç olanlarda H2N2’ ye karşı bağışıklık olmadığını belirlediklerini açıklıyorlar.

1957’ de geliştirilen aşının bugün de kullanılabileceğini söyleyen uzmanlar hükümetlerin şimdiden harekete geçmeleri ve aşıyı herkesten önce satın alma hakkına sahip olmalarını tavsiye ediyor ve aşılamaya şimdiden başlanırsa milyonlarca dolar tasarruf edilebileceğini bildiriyorlar:

“H2N2 aşısı, standart mevsimsel grip aşılamasında olduğu gibi bir seferlik bir kampanya ile dünya nüfusunun belli bir kısmına uygulanabilir.

Bu yöntem, aşı stoklamaktan veya pandemi baş gösterdiğinde üretimi artırmak şeklindeki yaklaşımlardan daha ekonomiktir.”

Ünlü Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) de bir pandeminin Amerika’ ya maliyetinin 71-167 milyar dolar arasında olacağını tahmin ediyor.

Imperial College İnfluenza Virolgy Başkanı Wendy Barcly de meslektaşlarına destek oluyor:

“H2N2 virüsü de diğer kuş gribi virüsleri gibi ciddi bir pandemi tehdidi oluşturuyor” diyor ama şu endişesini dile getirmekten de kendini alamıyor:

“Halkın şu anda olmayan bir salgın için aşıyı kabul edip etmeyecekleri iyi düşünülmeli.”

Gelelim neticeye

Ben bu adamları anlayamıyorum:

İki sene önceki o müthiş domuz gribi korkutma kampanyalarına rağmen tüm dünyanın üstelik de bedava sunulan aşıya nasıl karşı çıktığını, milyonlarca doz aşının çöpe gittiğini unutmuş olabileceklerine de inanamıyorum.

Kayserililer bu tiplere “Gözümün yoğurdunu yin mi?” derler.

KAYNAKLAR

http://www.nature.com/nature/journal/v471/n7337/full/471157a.html

http://www.bbc.co.uk/news/health-12691894

Yorum Yap

Yorumlar

Bazı Haberler

Hesap tek gıda üzerinden yapılamaz

Hesap tek gıda üzerinden yapılamaz

İsviçre, Sırma maden suyunun 2 Eylül 2025 tarihli partisini yüksek bor gerekçesiyle geri çağırdı. Uzmanlar İsviçre'deki tüketicilere "içmeyin" uyarısı yaparken, üretici firma ürünlerle ilgili açıklama yaptı. Türkiye'de yasal ve standartlara uygun kabul edilen bor oranı, İsviçre'nin yerel limitlerini aşması nedeniyle geri çağırma kararına gerekçe gösterildi. Çoğunluğu yahudi firmalarına ait sulara Türkiye pazarında hiç bir makam tepki ortaya koymuyor.

İyi Gıda Kötü Gıda raflarda

İyi Gıda Kötü Gıda raflarda

Kemâl Özer'in "İyi Gıda Kötü Gıda" adlı eserinin gözden geçirilmiş yeni bakısı Ketebe Yayınlarınca ilk kez neşredildi.

Sivrisinekler kimi daha çok sever?

Sivrisinekler kimi daha çok sever?

Sivrisineklerin bazı kimseleri görmezden gelip bazılarına odaklanmasının kan grubundan kaynaklandığı iddiası çöktü. Herkesi görmezden gelip sadece belirli kişileri ısırmasının çok ilginç bir nedeni tespit edildi. Bilim adamları, bu hastalık yayan canlıların bazı insanları daha çekici bulmasını sağlayan karmaşık kimyasal kokteyli çözme yolunda hatrı sayılır bir mesafe kat etti. İşte yeni gelişme: