Anasayfa / Dr Ahmet Rasim Küçükusta / Grip aşılarında domuz jelatini...
Dr Ahmet Rasim Küçükusta

Dr Ahmet Rasim Küçükusta

Eklenme Tarihi: 07 Ocak 2014 00:00

Grip aşılarında domuz jelatini...

ACAAI’ nın senelik bilimsel toplantısında sunulan bir vakaya atıfta bulunularak “jelatin alerjisi” olanlarda grip aşısından sonra hafiften ağır bir tabloya değişen çeşitli alerjik tepkiler görülebileceği bildirildi.

Jelatin grip aşısında ve başka aşılarda “dayanıklaştırıcı” olarak kullanılıyor.

Jelatine karşı alerjik olanlar, bu maddeyle karşılaştıklarında kabarma ve kaşıntılardan, hırıltı ve nefes darlığına kadar farklı alerjik tepkiler gösteriyorlar.

Bu tepkiler içinde en önemlisi erkenden tanınıp gerekli tedavi uygulanmadığında ölüme kadar gidebilen “anafilâksi” adı verilen klinik tablo.

ACAAI Başkanı Richard Weber “Jelatine karşı alerjilerin çok sık görülmediğini ve çeşitli gıda tahammülsüzlüklerinin alerji olarak algılanabileceğinin” altını çiziyor ve ekliyor:

“Jelatine karşı alerjik olduklarını sananlara aşıdan önce alerji uzmanı tarafından test yapılarak durumları kesinleştirilmelidir.”

Jelatin domuzdan elde edilebiliyor

Ülkemizde jelatin alerjisinin görülüp görülmediğine veya hangi sıklıkta görüldüğüne dair bir bilgimiz yok.

Jelatin, inek, domuz veya balık proteinlerinden elde ediliyor ve sorun da burada başlıyor.

Müslümanlar vücutlarına domuzun zerresinin daha girmesini istemezler; dolayısıyla domuz proteinlerinden üretilen jelatin kesinlikle uzak durulması gereken bir maddedir.

İskoçya’ da yaşayan Müslümanlar geçtiğimiz günlerde çocuklarına içinde domuz jelatini bulunan grip aşısı yapılmasına karşı çıkmışlardı (2).

Gelelim neticeye

Grip aşılarının ne kadar etkili, ne kadar olmazsa olmaz aşılar olup olmadıklarından bahsedip kafanızı şişirmek istemem.

Bugünkü konumuz aşılardaki “jelatin“.

Ülkemizde uygulanan grip aşılarının tümü de yurt dışından ithal edildiği için Sağlık Bakanlığının bu durumu aydınlatan bir açıklama yapması yerinde olur.

KAYNAK

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/268588.php

2. http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-24394844

Yorum Yap

Yorumlar

Bazı Haberler

Topuk Kanı vb test sebebiyle Savcılık Dilekçe Örneği

Topuk Kanı vb test sebebiyle Savcılık Dilekçe Örneği

Topuk kanı veya sair test verilmemesi sebebi ile savcılığa şikâyet edilenler için Av Cüneyt Bülent Şeker tarafından hazırlanan dilekçe örnek ve rehberi

Emine Erdoğan Hanımefendiye Topuk Kanı mektubu

Emine Erdoğan Hanımefendiye Topuk Kanı mektubu

Topuk kanu dayatma ve zulmü konusun ayyuka çıkması ve ailelerle devletin hasım hale getirilmesi üzerine Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Yönetimi olarak Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Emine Erdoğan Hanımefendiye mektup göndermek hasıl olmuştur.

Zehrin adı atıştırmalık

Zehrin adı atıştırmalık

Atıştırmalıklar yemek alışkanlıklarımızı nasıl değiştirdi?