Süt ürünleri üreticisinden dehşet verici itiraflar
'Deşifre' adlı televizyon programına itiraflada bulunan bir üretici hazır yoğurtlar da yapılan hileleri bir bir anlatmış. İşte o itiraflar:
Deşifre Muhabiri: Kaç yıldır bu sektör içersindesiniz?
İTİRAFÇI MB: 6 yıldır bu sektör içersindeyim, çok aktif bir şekilde çalışıyorum..
Deşifre Muhabiri: Vijdanınız rahatsız oldu ve bunu kamuoyuyla paylaşmak istiyorsunuz..
İTİRAFÇI MB: Tabiki 5 tanede çocuğum benim var. Yani rahatsızlığım genel olarak bütün Türkiye'deki çocukların sağlığıyla oynandığını biliyorum onun için buradayım…
Deşifre Muhabiri: Aslında bu bir sosyal sorumluluk. Bu alanda çok güzel bir şey yapıyorsunuz…
İTİRAFÇI MB: Tabi... tabi..
Yılların yoğurt üreticisi M.D şok edici itiraflarda bulunuyor. İddiasına göre bazı yoğurt üreticileri, üç kuruş daha fazla kazanmak için, insan sağlığını hiçe sayarak akıl almaz hilelere baş vuruyor. Yoğurt üreticisi İTİRAFÇI MB, sütün kaynatılması esnasında %40'ının su olarak buharlaştığını, bunun da maliyetleri artırdığını söylüyor... İşte yoğurt yapımındaki hileler de tam bu noktada başlıyor... Bazı uyanık üreticiler, gıda kodeksine göre yasak olmasına rağmen, sütün içerisine katkı maddeleri katarak, bu kaybı önleme yoluna gidiyor.
İTİRAFÇI MB: Maliyeti düşürmek için yapılan hileler var.Nedir bu maliyeti düşürmek için yapılan hileler..Güzel bir yoğurt yapmak için % 40 suyunu uçurursunuz vakum vasıtasıyla maliyet % 40 daha üzerine biner ama benim bu bahsettiğim katkı maddeleri kattığınız zaman % 40 uçurmanıza gerek yok aynı yoğunlukta aynı yapıda aynı güzellikte aynı tüketicinin beğendiği şekilde elde edebiliyorsunuz..
İşin en vahim tarafı ise kullanılan katkı maddelerinden biri olan jelatin. Jelatin genellikle hayvan deri ve kemiğinden elde edilen bir gıda katkı maddesi. Türk Gıda Kodeksi'ne göre yoğurt üretiminde kullanılması kesinlikle yasak. Sadece çikolata ve benzeri gıdalarda su tutucu özelliğinden dolayı kullanımına müsaade ediliyor.Ancak M.D'nin iddiasına göre yoğurt üreticileri, jelatini su tutması için yoğurda katarak hem sertleşmesini sağlıyor hem de su kaybını önlüyor. Böylelikle uyanık üreticiler kazancına kazanç katıyor.
İTİRAFÇI MB: Jelatinin muhteviyatını incelediğiniz zaman karşınıza enteresan şeyler çıkıyor…Ben bildiğim zaman şok oldum…Örneğin dini açıdan kesinlikle mahsurlu domuzla ilgili ürünü bizim yememiz kullanmamız % 99u Müslüman olan bizim ülkemizde böyle bir şeyin yapılması…bana göre çok büyük bir hakaret…öyle telakki ediyorum..tabiki sığırdan elde edilen var bunu da yine tasvip etmiyorum… savunmuyorum kesinlikle ve kesinlikle…ee domuzdan üretileni zaten dini açıdan sakıncası solduğu gibide ilmi, tıbbende sakıncalı olduğnu düşünüyorum… ee siz sürekli olarak belli belki çok az miktarda bi takım miktar insanlar çikolata sanayinde kullandığını biliyorum jelatinin..ama bu sektörde fazla kullanıyorsunuz ne yapacak vücudunuz bunu atamayacak. Damarlarını kabul etmeyecek tıkayacak daha sonrada ölümlerin artma sebebi % 10 %8 %20 bilemiyorum artık..o oranlarını tıbben araştırıldığında bu ortaya çıkacak. domuz jelatinini pazarlayan 3-4 tane firma var bunların araştırıldığı zaman nerde olduğu meydana çıkacak ee bunlar meşeyi belirsiz şekilde piyasaya çıkarılıyor…alan üreticide üzerinde ne yazdığı belli değil…şeker çuvallarına doldurulmuş ee diyor bu yoğurt katkısı diyor.bunu 1 ton süte 4 kilo attığın zaman diyor.kaymak gibi yoğurt kazanacaksın ve çok para kazanacaksın diyor…ne kadar maliyeti 40 ytl..peki 40 ytl..peki diğer yönde maliyeti ne kadar % 40 bir yoğurdun 2 ytl olduğunu düşünelim 1 ton sütte 800 ytl menfaat sağlıyor yani 800 ytl bir tarafta 40 ytl bir taraftasız hangisini tercih edersiniz.burhan;yani aslında 40 ytl lık domuz jelatinini.süte katttığınız zaman 800 ytl.mehmet 800 ytl menfaat sağlıyorsunuz 10 ton süt çalışan bir firmayı dikkate aldığınızda 8 milyar gibi bir rant ortaya çıkıyor günlük…buna aya vurduğunuz zaman 240 milyar gibi bir rakam çıkıyor…
M.D'nin iddiasına göre bazı yoğurt üreticileri daha ucuz ve daha iyi kıvam arttırdığı için özellikle domuz jelatini kullanmayı tercih ediyor.....
Deşifre Muhabiri: Domuz jelatini sığır jelatinine nazaran neden daha çok tercih ediliyor?
İTİRAFÇI MB: Ben siz şöyle izah edeyim..domuz jelatininin yoğunlugu daha çok verdiğini suyu daha fazla eİtirafçı MBiğini ve bununda çok fazla menfaat sağladığını biliyorum.ee tabiki domuz jelatinini siz heryede ulu orta bulamazsınız. ama bunu satan firmalar var sizin adresinize kadar getirip teslim ediyor ve gizli biçim. İtirafçı MBe ve bunu insanlarda eroin satan insanlar kadar para kazanıyor.çünkü bu üretici olan kişi yani yoğurdu alan kişi ne oldugunu bilmiyor..sadece şunu biliyor.. Ben bu kadar miktarda içine katacam bu kadarda menfaat sağlayacam bunu biliyor.
M.D'nin iddiaları bununla da sınırlı kalmıyor.Bazı uyanık üreticiler, katı yoğurt elde etmek için sütün içerisine mum yapımında kullanılan parafin kattıklarını, söylüyor....
İTİRAFÇI MB: Ayrıca, yoğurdu katılaştırmak niyetiyle evlerimizde aydınlatmak amacıyla kullandığımız mumun yapımında kullanılan parafin denen yağı bilmeden tüketici sağlık için yediği yoğurdun yanında mumu da yiyor.
Deşifre Muhabiri: Aslında insanlar farkında olmadan yoğurt yediğini zannederken mum yiyor diyebilir miyiz?
İTİRAFÇI MB: Evet kısmen de olsa diyebiliriz bunu.
Yoğurt Üreticisi M.D çevresinde tanıdığı bir çok üreticinin bu katkı maddelerini kullandığını, piyasadaki rekabet koşullarının üreticileri bu tür hilelere zorladığını iddia ediyor....
İTİRAFÇI MB: Birebir tanıdığım insanlar var iyi insanlar güzel insanlar var şartlar bu işe onları zorluyor.
Deşifre Muhabiri: Bile bile kullanıyorlar sizde buna engel olamıyorsunuz?
İTİRAFÇI MB: Benim engel olma gibi bir şansım yok ki ben ne aydın sıradan bir vatandaşım..işte yapacağım bu.yapacağım bu açıklarım.
Deşifre Muhabiri: Dürüst bir üretici olarak bunları itiraf ediyorsunuz.
İTİRAFÇI MB: Tabi tabii ki yapılmaması gerektiğini inanıyorum yaklaşık 2 senedir ikilem içersindeyim bu konuda belki biraz öncede bahsettiğim gibi150 kişi tarafından ihanetle suçlanacam ama diğer tarafta çok büyük kitlenin yani bütün insanın bana şükran duyacağına inanıyorum.
M.D bu itiraflarda bulunurken, tüm yoğurt üreticilerini de aynı kefeye koymak istemediğini, mesleğini hakkıyla yapan dürüst üreticileri de töhmet altında bırakmanın yanlış olacağının söylüyor..İTİRAFÇI MB'nin iddialarının ardından Deşifre, konuyu hemen Tarım Bakanlığı'na bildiriyor. Bakan Mehdi Eker'in talimatıyla harekete geçen Tarım Bakanlığı Ekipleri, İstanbul, Tekirdağ ,ve Kocaeli'nde faaliyet gösteren yoğurt imalathanelerine şok denetimler gerçekleştiriyor....
Denetimler sırasında Deşifre ekibi, İTİRAFÇI MB'nin iddialarını Yoğurt üreticisi Kani Tezcan'a soruyor, Tezcan Ne yazık ki İTİRAFÇI MB'nin iddialarının doğru olduğunu, bu tür hileli üretim yapan firmalarla rekabet etmekte zorlandıkları için iflasın eşiğine geldiklerini belirtiyor…
Kani Tezcan: Böyle çok hile var yağlı yapıyormuş çok yağlımsı yani bitkisel yağla jelatini karıştırıp oluyormuş.
Deşifre Muhabiri: Üstüne üstlük birde domuz jelatininden bahsediliyor.
Kani Tezcan: Jelatin dediğin zaman zaten içerisinde kemik unu ve derisinden olan sığır domuz hepsi içersinde.
Deşifre Muhabiri: Kullanılıyor diyorsunuz.
Kani Tezcan: Evet.
Peki bu katkı maddeleri insan sağlığını nasıl tehdit ediyor? Bu konuda Uludağ Üniversitesi, Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Tayar, Deşifre'ye çarpıcı açıklamalarda bulunuyor.
Prof.Dr.Mustafa Tayar: Bir haksız kazanç elde etme yolu varsa insan beyni her şeye çalışıyor..ve itirafçı MB'i hani biz bir şekilde yakalamayız sektörü kontrol etmek istiyoruz ama parafin çıkıyor palmiye çıkıyor jelatin çıkıyor agaragar çıkıyor.Bunların bir çoğu zaten doğal zararsızmış gibi masum görülen malzemeler olmasına rağmen bunun yanında birtakım yabancı katkılarda girmeye başlıyor..Yoğurdun küflenmesine bozulmasına karşı önleyici maddeler kimyasal maddeler devreye giriyor ve siz bir odada bir tür katkı maddelerini karıştırıp yoğurt tozu yoğurt kıvam arttırıcı ve yoğurt kalite arttırıcı diye satıyorsunuz. Açıkcası biz artık bu işlerler uğraşan, akademisyenler bunları yakalamaktan yorulduk çünkü insan hafızası insan aklına gelmeyecek her türlü ürün her türlü katkı maddesi devreye giriyor.
Yoğurda katılan kimyasalların başta kanser olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyleyen Prof. Dr Mustafa Tayar, Gıda terörüne artık dur denilmesi gerektiği görüşünde...
Prof.Dr Mustafa Tayar: Biz teröre 30000 insanımızı kaybettik oysa gıda terörüne dönüp baktığınız zaman kaybımızın çok daha fazla olduğunu düşünüyorum…çok daha fazla can kaybımızın olduğunu düşünüyorum..çok daha fazla insanımızın sağlıkla uğraştığını görüyorum,gıdayla gelen hastalıklar dediğiniz zaman bi kere bakteriyel ile gelen hastalıklar ilk sırada….yani burussella ülkemizin doğu ve güney doğuda çok yaygın hastalıklar. tüberküloz yine yaygın hastalıklarımızdan birisidir. bir kere hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda sicilimiz çok temiz değil..ciddi sağlık problemlerimiz var.yine bu katkı maddeleri kimyasal maddeler kanser vakalarını hızla arttığını görüyoruz.. evimize kadar geliyor masum gibi buzdolabımıza giriyor…böyle bir şeye haklarının olmadığını düşünüyorum ve yaptıkları bunların yanına kar olmamasını düşünüyorum.
Bazı yoğurt imalatçıları katkı maddelerinin yoğurt üretiminde kullanıldığını açıkça itiraf ediyor… Peki imalatçılar bu katkı maddelerini nereden, nasıl temin ediyor? İşte yoğurt üreticilerine katkı maddeleri temin eden bir esnaf Deşifre'ye şok itiraflarda bulunuyor....
Deşifre Muhabiri: Yoğurda katılan gıda katkı maddeleri nelerdir?
Müjdat Keçecioğlu: Yoğurda katılan gıda katkı maddeleri çoğunlukla yoğurdun su salmasını önleyen yoğurda kıvam verici yoğurda sertlik verici gıda katkı maddeleridir. Aslında katılmaması gerekir fakat katılıyor.
Deşifre Muhabiri: Peki yoğurt üretenler yoğurt üreticileri gelip sizden bu tür katkı maddelerini istiyorlar mı talep ediyorlar mı?
Müjdat Keçecioğlu: Zaman zaman istiyorlar.
Tarım Bakanlığı ekiplerinin Deşifre ekibiyle birlikte yoğurt imalathanelerine yönelik gerçekleştirdiği denetimlerde, her hangi bir katkı maddesine rastlanmadı... Ancak üreticiler bu katkı maddelerinin piyasada yoğun bir şekilde kullanıldığını açıkça itiraf ediyor… Deşifre mesleğini hakkıyla icra eden yoğurt üreticilerini bu skandaldan ayrı tutarken, tüketicileri de yoğurt alırken daha dikkatli olması konusunda uyarıyor…
Yorum Yap