Gıda emperyalizmi sütü ve yoğurdu da bozdu

Medyada yer alan reklamlar ve bir çok uzman isim açık süt içmeyin, pastörize süt için diyor. Peki ama neden? Pastörize edilmiş, ekşimeyen süt ve yoğurtlar ne anlama geliyor? Prof. Dr. Ahmet Aydın açıklıyor.

Gıda emperyalizmi sütü ve yoğurdu da bozdu

Asırlarca hayvanlar merada otladı, sütleri sağıldı, çiğ içildi, yoğurt ve peynir olarak tüketildi. Atalarımız yıllarca taze süt içti ve yoğurt yedi… Sonunda atalarımız sağlıklı idiler, o zamanlar hijyen denen pastörize işlemi yoktu ve kronik hastalıklar da yoktu!

Alanında uzman isimlerin ifadesi ile “gıda emperyalizmi” her yanımızdan sarıyor ve adeta insanların beslenme alışkanlıklarını değiştirmek için asırlık doğrular yanlışmış gibi gösterilmeye çalışılıyor.

Medyada reklamlarla gündeme gelen ve açık sütü kötüleyip, pastörize sütü öven tanıtımların perde arkasını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı. Prof. Dr. Ahmet Aydın'a sorduk.

-Neden açık süt kötülenip pastörize süt en sağlıklı deniyor?

"Hijyen ve sağlık adı altında pazarlanan pastörize ve UHT gibi teknoloji ürünü sistemlerin amacının tamamen ticari! Bilgisizlikten çok iyi olarak gösteriliyor. Uzun yıllardır yaptığım araştırmalar, araştırmalardan elde ettiğim belgeler ve hastalar üzerinde gözlemlerine dayanarak, firmaların üretim ve satış sırasında ürünlerin raf ömrünü uzatmak için uyguladıkları pastörize işleminin insanların yaşam ömürlerini kısalttığını yıllardır ifade ediyorum.

Süt, çok faydalı bir içecekken pastörizasyon, UHT ve homojenizasyonla çok zararlı bir ürün haline geliyor. Süt pastörize edilirken tahrip oluyor ve tahrip olmuş sütü içtiğinizde sizin vücudunuz da tahrip oluyor."

-Bu tahribat insanlarda nasıl ortaya çıkıyor?

"En çok süt tüketen ülke ABD'dir, yılda kişi başına 130 litre süt tüketimi vardır. Ve en çok da kemik kırıkları ve kemik erimesi burada görülür. Bu araştırma sonuçları ile kanıtlanmıştır. Ayrıca, kronik hastalıklar dediğimiz; bağışıklık sistemi hastalıkları, alerji, romatizma ve otizm hastalıklarına da zemin hazırlar."

-O zaman büyük şehirlerdeki insanlarımız hiç süt içmese daha doğru olur diyebilir miyiz?

"Aslına bakarsanız anne sütünün bebeği için olduğu gibi, ineği sütü de buzağı içindir. Ve dikkat ederseniz her ikisinde de çiğ olarak içilmektedir. Sütten vitamin almak istiyorsanız, merada yeşillik otlamış hayvandan sağılmış taze sütü çiğ olarak tüketmelisiniz."

-İnek, koyun, keçi sütünü çiğ olarak tüketeme imkanı olmayalar ne yapmalı?

"Sütü kaynatmazsanız ekşir bu canlı olduğunun bir kanıtıdır. Kaynattığınız zaman içindeki vitaminler ölür ve mayaladığınızda tekrar canlanır. Yoğurtta belli bir zaman diliminde ortalama 7 gün içinde ekşir. Yani işin aslını atalarımız yıllara önce keşfetmiş çiğ süt içerek ve yoğurt tüketerek sağlıklarını korumuşlar. Geleneksel usullerle çiğ sütten peynir yapmışlar.

Pastörize sütten yoğurt mayalayamazsınız, çünkü içindeki canlılar tamamen ölmüştür! Ama açık sütü alıp kaynatırsanız, onu mayalayıp yoğurt yapabilirsiniz. Eğer bu imkanınız yoksa, piyasada satılan geleneksel doğal ve ekşiyen yoğurtlar tercih edilmeli.

Peynir alırken de eski yani ezine tipi olarak bilinen türler, eski kaşar dediğimiz iyice mayalanmış olan peynirler tercih edilmeli. Taze peynir tüketilmemeli. Taze peynirler tam mayalanmadığı için içindeki zararlı bakteriler ölmeyebilir ve brusella hastalığına sebep olabilir."

-Süt ve süt ürünleri dışında kalsiyumu hangi gıdalardan alabiliriz?

"Dereotu, roka ve tüm yeşilliklerden alabilirsiniz. Taze yeşillik beslenme öğünlerinden eksik edilmemeli, yeşilliklerde vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineraller bulunur,  bu hastalıklara karşı bir koruma kalkanı oluşturur."

-Bir de diyetisyenlerin tatlı niyetine önerdiği sütlü tatlılar var, peki sütlü tatlılar konusunda ne önerirsiniz?

"Tatlı deyince işin içine süt dışında bir de şeker giriyor. Şekerin zararları ise saymakla bitmiyor.
Şeker = Panik atak,
Şeker = Sivilce,
Şeker = Saç dökülmesi,
Şeker = Prostat,
Şeker = Osteoporoz,
Şeker = Kanser

Evet maalesef şeker tüm hastalıkların en sevdiği yiyecek durumunda, insanları değil hastalıkları besliyor. Bir de bunu pastörize sütle bir araya gelince gerisini siz düşünün!

Vücudun elbette şekere ihtiyacı var ama bu gıdalardan doğal olarak alınabilir. Ancak vazgeçemeyenler sütlü tatlıyı çok sevenler hazır olan ve mısır şekeri üretilenlerden uzak durmalı ve mümkünse evde geleneksel usulle yapılmış olanı az miktarda tercih etmeli."

-Sonuç olarak süt ve süt ürünlerinden vazgeçemeyenlere ne önerirsiniz?

"Yoğurt ama ekşiyen yoğurt ve yoğurtla yapılan ayran tüketmek çok faydalı.
Mandra sütü.  
Geleneksel peynir.

Alışverişlerde, marka ve pahalı olan ürüne aldanmasınlar, ürünü tüketirken, doğal olup olmadığını  test etsinler! Ekşime sürecini takip etsinler.Gerçek yoğurt ortalama 7 günde ekşimeye başlar."

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

GIDA HAREKETİ'NDEN DOĞAL EV YOĞURDU TARİFİ

- Tazı sağılmış sığır, manda, koyun yahut keçi sütü
- Sütü ince bir süzgeç yahut temiz bir tülbetle süzünüz
- Süt hacminin iki katı büyüklüğünde bir tencerede kaynatınız
- Yoğundunuz kaymak oranı daha az olsun istiyorsanız oluşan kaymağı sütün üzerinden alabilirsiniz
- Parmağınızı sütle temas ettirdiğinizde yanmayacak kadar sıcaklıkta (yaklaşık 80 derece) olduğunda
  (Soğuk yahut ılık süt mayalanmaz) Bunun için süt kaynadıktan sonra 5-6 dakika soğutmak yeterlidir.
- Sütünüzü yoğut yapacağınız kaplarınıza aktarın
- Bir litre süt için yarım yemek kaşığı yoğurt mayası yeterlidir
  (Yoğurt mayası: Daha önce doğal sütten yapılmış yoğurttur)
- Bu mayayı sütün içine besmele ile karıştırınız
- Kabın etrafının sıcak tutmasını sağlayacak şekilde kalın yahut birkaç kat bez veya örtü ile sarınız
- 4 ile 5 saat dolayında bir süre bekledikten sonra örtüyü açınız. Buz dolabına koymadan önce 15-20 dakika dolap dışında bekledip sonra dolaba kaldırınız.
- Oluşan yoğurtu yeni yoğurt yapımında maya olarak kullanılabilir
- Yoğurdunuzu çörek otu ve dere otu ilave ederek yiyebilirsiniz
- Yoğurdun suyunu azla atmayınız. Yoğurt suyu B2 vitaminin deposudur.

Not:
- Hazır yoğurtları maya olarak kullanmayınız
- Hazır yoğurtların mayaları hayvan şirdenlerinden elde edilir. Bu hayvan çoğu kez haram (domuz gibi) hayvanlardan elde edilebilmektedir. Ayrıca hazır yoğurtlara GDO'lu nişasta ve kıvam artırıcı olarak haram yahut şüpheli maddelerden elde edilmiş Jelatin ilave edilmektedir.
- Yine hazır yoğurtların üzerindeki kaymaklar doğal yoğurt kaymağı olmayıp yapay kaymaklar olduğu unutulmamalıdır.

Yoğurt suyundaki sağlık

Çoğu zaman çöpe dökülen yoğurt suyu, sağlık açısından son derece önemli olan B2 vitamini bakımından çok zengin.

 

Türkiye'de eksikliği en fazla görülen vitaminlerden biri olan B2 vitamini, vücudun protein, karbonhidrat ve yağlardan daha fazla faydalanmasını sağlıyor. Eksikliğinin göz ve ağız kenarlarında çatlamalar ve yaralara neden olan B2 vitamini yoğurdun suyunda bol miktarda bulunuyor.

En Çok Okunan Haberler

Yorum Yap

Diğer Haberler