GDO Yönetmeliği Danıştay yolunda

Sağlık Gıda Güvenliği Hareketi Genel Başkanı Kemal Özer; “Yönetmelik GDO'lu ürünlerin bebek maması üretiminde kullanılamayacağını hükme bağlıyor. GDO'lu bir ürünü tüketen anne, sütünü emzireceği bebeğini GDO'nun zararından nasıl koruyacak? Bu yönetmeliğe tümüyle karşıyız. Salı günü Danıştay'a iptal davası açacağız''

GDO Yönetmeliği Danıştay yolunda

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Gıda Güvenliği Hareketi Derneği Genel Başkanı ve Timetürk Genel Yayın Yönetmeni Kemal Özer, gıda ve yem amaçlı genetik yapısı değiştirilmiş organizmalarla (GDO) ilgili yürürlüğe giren yönetmeliğe tümüyle karşı olduklarını, salı günü Danıştay'a iptal davası açacaklarını söyledi.

Özer, yaptığı açıklamada, 'Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin zarar görmemesi için tohum ve buna bağlı ürünlerin üretiminin, gıda ve yem amaçlı GDO'lar ve ürünlerinin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimine dair yönetmeliğin' 26 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

BASKILARLA ÇIKARILDI

Bu yönetmeliğin, dev sermaye şirketlerinin güdümündeki uluslar arası kuruluşların baskısıyla çıkarıldığını iddia eden Özer, 'Yönetmeliğe tümüyle karşıyız. Salı günü Danıştay'a, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması için iptal davası açacağız. Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda aldığı net bir karar var. Bu karar doğrultusunda Danıştay'ın bu yönetmeliğin yürütmesini durdurmama yönünde bir karar alması ihtimali yok denecek kadar az' dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARIYLA ÇELİŞİYOR

'Her şeyden önce bu yönetmelikte kanundan alınmayan bir kurul ihdası var, bu durum Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararıyla çelişiyor' diyerek görüşlerini aktaran Özer, şunları kaydetti:

'GDO'nun zararları, dün yürürlüğe giren yönetmelikte açık açık kabul ediliyor. Bu yönetmeliğin 5. maddesi, bir ürünün yüzde 0.9'dan az GDO'lu ürün olması durumda, o ürünü GDO'lu saymıyor. Ayrıca, GDO'suz bir ürün üretiyorsanız paketin üzerine (GDO'suzdur) diye yazamıyorsunuz. GDO'lu ürünlerden doğan zararlar için öngörülen ceza da Gıda Kanunu'ndaki komik cezalardan biri. Bir insanın hayatına mal olması halinde bir kişi için GDO'lu ürün üreten firmaya verilecek ceza bin lira. Bunun yanı sıra, GDO'lu ürünlerin çocuk mamalarında kullanımına bu yönetmelik yasak getiriyor. Bu kararın, çocukları GDO'nun zararlarından korumak için alındığı söyleniyor. GDO'lu bir ürünü tüketen anne, sütünü emzireceği bebeğini GDO'nun zararından nasıl koruyacak?'

DÜNYA GIDA ÖRGÜTÜ'NE GÜVENMİYORUZ

Özer, Dünya Gıda Örgütü'ne de güvenmediklerini belirterek, 'Çünkü GDO'lu ürünlerin tescil sahipleri ve ilgili dev firmalar, Dünya Gıda Örgütü'nün yöneticilerini atayanlardır. Biz bu kuruma nasıl güvenelim?' diye konuştu.

Ankara köleliği resmileştirdi

İntihar tohumları yüzünden 6 saatte bir çiftçi intihar ediyor!

GDO'yu Hindistan'da reddetti

Hindistan'da 200.000 çiftçi neden intihar etti

En Çok Okunan Haberler

Yorum Yap

Diğer Haberler