Bayat ekmekleri tazesiyle değiştirmeyin!

Başbakan Erdoğan'ın ekmek ve israf konusunu gündeme getirmesiyle başlayan süreçte iş çığırından çıktı. Kendisi sağlıklı olmayan ekmeğin bayatından cips üretmek sağlıklı bir yaklaşım değildir.

Bayat ekmekleri tazesiyle değiştirmeyin!

Başbakan Erdoğan'dan ekmek ve unla ilgili isteklerini sıralayan Gıda Hareketi Lideri Kemal Özer, “Bayat ekmekleri tazesiyle değiştirmeyin” dedi.

İşte Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Lideri Özer'in açıklamaları:

Gıda Hareketi'nin geçtiğimiz yıl yayınladığı ekmek raporu, Türkiye'de ekmek üretilmediği gerçeğini ortaya koymuştu.

Başbakan Erdoğan'ın ekmek israfını önlemek amacıyla başlattığı kampanyada süreç amacından çıktı. Kampanya kapsamında önceki başlatılan uygulamayla evindeki bayatlamış, bölünmüş hatta dilimlenmiş ekmekleri tüketiciler fırınlara götürüp tazesiyle değiştirilmeleri istendi. Üstelik projenin içinde bir fakülte bile var.

KAMPANYA TOPLUM SAĞLIĞINI TEHDİT EDEBİLİR

Ekmek Üreticileri Sanayicileri Sendikası'nca başlatılan kampanyaya göre bayatlamış ekmekleri fırınları geri götürülecek ve tazesiyle değiştirilecekmiş. Oysa nasıl saklandığı, hangi ellerin temas ettiği, hangi kirliklere veya kimyasallara maruz kaldığı bilinmeyen bu ekmeklerin toplanıp, cips yapılarak çocuklara yedirilmesi ciddiyetsizlik değilse düşüncesizliktir.

Bu şova dönük uygulamaların imkânsıza yakın bir hayal. Uygulanması mümkün olduğunda ise sonuçları toplum sağlığını tehdit edebilir. Halen fırından çıkıp tüketiciye ulaşıncaya kadar ortalama 17 elin temas ettiği bilinen ambalajsız ekmeğin, bayatlama sürecinde maruz kalabileceği risklerin ortadan kaldırılması için zararlı katkı maddeleri veya antibiyotik gibi maddeler kullanılma risklerini taşır. Buda mevcut uygulama ve üretim süreçleri nedeniyle büyük risk altındaki çocukların sağlığını daha da tehlikeli hâle getirebilir.

ÇÖZÜM NE OLMALI?

"Türkiye'de ekmeklere “SAĞLIĞA ZARARLIDIR”  ibaresi yazılmalı!" isimli raporu ile EKMEK TEBLİĞİ ÖNERİ TASLAĞI'nı okumak için lütfen tıklayınız

- Öncelikle taze ekmek tüketmenin doğru bir eylem olmadığı, taze ve bilhassa da sıcak ekmek tüketmenin ciddi mide ve sindirim sorunlarına yol açacağını halka anlatılmalıdır.

- Çok ekmek değil, yeterli ekmek alınması öğütlenmelidir.

- Ekmeklerin poşetlerde değil, buzdolabında saklanması gerektiği öğretilmelidir.

MEVCUT EKMEKLE YASAKLANMALI

- Daha da önemlisi katkılı beyaz ekmek üretimi derhal yasaklanmalıdır. Kepek ve rüşeymi alınmamış tam buğday ununa, kaya tuzu, su ve ekşi hamur mayası eklenerek yapılan gerçek emek dışında halk ekmeği üretimine derhal son verilmelidir.

- ‘Gerçek ekmek' ise yalnızca ambalajda, gerekli uyarılarla birlikte satışa/tüketime arz edilmelidir.

SOKAĞIMIZIN FIRINCISINI GERİ VERİN

Ekmek üretimi endüstriyel büyük tesislerde değil, -eski- ustaların şefkatli ellerinde ekmekleşmelidir. Bakanlık anlamsız bir o kadarda tehlikeli bir şekilde mahalle fırınlarıyla mücadele etmektedir. Eski usulle ekmek üretmesi koşuluyla sokağımızın/mahallemizin vazgeçilmezi fırınlar yaşatılmalı, hatta teşvik edilmelidir.

Ülkemizde fırın veya fabrikalarda günlük 80-85 milyona civarında ekmek üretilmektedir. Önerilerimiz hayata geçirildiğinde ekmek tüketimi 50 milyon adet sevilerine inecektir. Buna rağmen kimse aç kalmayacaktır. Bu durumda obezite, sindirim sorunları, diyabet, israf gibi birçok sorun ortadan kalkacaktır. Bu kalitede ekmeğin fiyatının daha yüksek olmasında da hiçbir sakınca yok, bilakis toplum sağlığı açısından son derece önemlidir.

BAŞBAKAN YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR

Gıda Hareketi olarak sorunun başka bir çözümü olmadığını bildiğimiz gibi Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanlış yönlendirdiğini de biliyoruz. Başbakan isterse gerçek ekmek konusunda kendisine her türlü bilgi arzına hazırız.

ELEKTRİK SANTRALİ DEĞİL, SU DEĞİRMENİ İSTİYORUZ

Akan sularımızın birçok yerli ve yabancı kapitalistin ağzının suyunu akıttığını ve bu uğurda tabiatı talan ettikleri herkesin malumu. Oysa buralara kurulacak su değirmenleri hem işsizliği azaltacak, hem turizmi canlandıracak hem de kaybettiğimizi sağlığımızı geri getirecek.

Tarihten günümüze ekmeğin geçirdiği serüven

 

En Çok Okunan Haberler

Yorum Yap

Diğer Haberler