Arzu Aygen
Eklenme Tarihi: 20 Ağustos 2014 00:00
Evde ekşi mayalı ekmek (yeni tarif)
Ekşi maya, kendiliğinden mayalanan bütün yiyecekler gibi probiyotik özelliğe sahip. Yani, ev yoğurdu, ev turşusu, tarhana gibi ekşi mayayla hazırlanan hamur işleri de sindirim sistemimize yardım ediyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı koruyor.
Birçok insan ekşi mayanın ne olduğunu, bununla ekmeğin nasıl yapıldığını merak ediyor artık. Akçakocalı tanıdığımız Nurhan Teyze'nin söylediği gibi, "Ondan kolay ne var? Unla suyu yoğur, birkaç gün beklet, sonra pişir". Gerçekten bu kadar basit. Fakat biz formüllere, karmaşıklığa, basit şeyleri zormuş gibi görmeye o kadar alışmışız ki bu basitliği idrak edemiyoruz.
Benim ekşi mayayla ekmek yapma işini kavramam çok uzun sürdü. Bir sürü maya denemelerim, hiç kabarmamış basık ekmeklerim, yenemeyecek kadar ekşi ekmeklerim oldu. Bundan 10 sene kadar önce, arkadaşım Irmak, kendi hazırladığı ekşi mayasını ve tarifini verdi de yenebilecek kıvamda ekmek yapmaya başlayabildim. O zamandan beri kendi ekmeğimizi yapıyorum. Ekşi mayanın huyunu suyunu, tabiatını ise ancak Tartine Bread kitabını okuduktan sonra anlayabildim.
Takip eden sayfalarda kolayca hazırlayabileceğiniz bir ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek tarifi veriyorum. İşin tek zorluğu – ona da zorluk denirse –iki hafta boyunca her gün mayayı beslemek. Bu hazırlık sadece bir kez yapılıyor, sonraki ekmeklerde gene aynı maya kullanılıyor. Fransa'da yüzlerce yıldır aynı mayayı devam ettiren fırınlar var.
Tarifte ekşi mayanın Anadolu usulü yapımını vermiyorum; Nurhan Teyzemin o basit tarifini uygulayabilmek için büyük bir ustalık ve tecrübe gerekiyor. Avrupa'da iyi ekmek ustalarının usulüne göre anlatıyorum. Hiç mutfak tecrübeniz veya beceriniz yoksa bile bu yöntemle nefis ekmek yapabilirsiniz. İnanın, kek yapmaktan daha zor değil… Bu ekmek hayatınızı değiştirecek…
EKŞİ MAYA
Yorum Yap
Yorumlar