Anasayfa / Ali Ekber Yıldırım / Sütte büyük akılsızlık!
Ali Ekber Yıldırım

Ali Ekber Yıldırım

Eklenme Tarihi: 22 Mayıs 2012 00:00

Sütte büyük akılsızlık!

Bu ayın başında ülke genelinde başlatılan Okul Sütü Programı aslında yıllardır biriken sorunları su yüzüne çıkardı. Sorunun üretimden değil tüketimden kaynaklandığını adeta bir tokat gibi yüzümüze vurdu.

Okul sütü projesi olmasaydı, ülkedeki milyonlarca çocuğun ilk defa veya çok az miktarda süt içtiğini ve bundan hastalandığını öğrenemeyecektik. Proje somut olarak ortaya koydu ki, Türkiye'de süt tüketimi çok düşük. Aslında yıllardır istatistikler de bunu söylüyordu. Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde kişi başına süt tüketimi 100 litreye yaklaşmışken, Türkiye'de bu oran 20 litrenin biraz üzerinde. Okul sütü projesi istatistiği çocukların hastalanması ile ete kemiğe büründürdü.

Asıl düşündürücü olanı, bir tarafta sütte arz fazlası var diye üretici, sanayici şikayet ediyor. Diğer tarafta çocuklar sütsüz büyüyor. Bu akılsızlığı anlatmaya sözcükler yetersiz kalıyor. Başka şeyler söylemek gerekiyor ama ona da terbiyemiz el vermiyor.

Süt tüketimindeki düşüklüğün en önemli nedeni ise insanların süte ulaşamaması. Yüksek girdi maliyetlerine rağmen süt üreticide ucuz, tüketicide pahalı. Üreticide litresi 70-80 kuruş olan çiğ süt pakete girince tüketiciye en az 2 liradan satılıyor. Ürün özelliğine göre daha yüksek fiyata satanlar da var.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, okul sütü ile ilgili açıklamalarında bu çarpıklığı bütün çıplaklığı ile ortaya koydu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tire Süt Kooperatifi'nden aldığı süt ile hükümetin dağıttığı okul sütünü karşılaştırırken İzmir'in kendi sınırları içinde süt alıp dağıttığını kendilerinin ise 780 kilometre içinde süt dağıtımı yaptığını söyledi. Daha önce AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in de söylediğini adeta tekrarlayan Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki süt dağıtımındaki yüksek maliyete dikkat çekiyor. Her ikisi de "biz nakliyeye çok para ödüyoruz" diyor. İkisi de doğru söylüyor. Sadece girdi maliyetleri değil, taşıma maliyetleri de çok yüksek olduğu için tüketici pahalıya süt tüketmek zorunda kalıyor. Daha doğrusu tüketemiyor. Tüketenler de sütle birlikte nakliyeye para ödüyor. Hükümet okul sütünde aynı yanlışı yapıyor. Süte değil nakliyeye, kutuya destek oluyor.

Bir firma düşünün Antalya'dan, Adana'dan, Diyarbakır'dan çiğ süt alıyor

Yorum Yap

Yorumlar

Bazı Haberler

Devlete emanet edilen bebeğe işkence etti

Devlete emanet edilen bebeğe işkence etti

Başlık ağır mı? Değil! Çünkü henüz doğmuş bir bebek hastaneye gitmişse veya orada doğmuşsa burası ister özel ister üniversite isterse de kamu hastanesi olsun o bebek devlete emanet edilmiştir. Bir damla kanını almak için ailelerle hasım olan devlet, kendine emanet edilen bebeği sakat bıraktı. İşte o korkunç haber ve görüntüsü
 

Deccal Tabakta yeniden yazıldı ve neşredildi

Deccal Tabakta yeniden yazıldı ve neşredildi

2010 Şubatında ilk kez neşredilen DECCAL TABAKTA'nın yaklaşık 4 yıldır baskısı yoktu. Tohum ve GDO ile ilgili meselelerde hayli değişimler yaşandı. İlk baskısı 292 sayfa olan eser baştan sonra yeniden yazıldı, değişen bilgiler güncellendi, yeni gelişmeler eklendi ve yeni baskısı 432 sayfa olarak Ketebe tarafından neşredildi.

İşsizlik hakkı

İşsizlik hakkı

Sağlıüın Gaspı, Okulsuz Toplum, Su, Tüketim Köleliği gibi kitaplarından tanıdığımız Ivan Illich, 20. asrın en mühim filozaflarından biridir. İnsanlığın 20. asırdaki köleleştirilmesini belki de en sert eleştiriyi yönetenlerin başında gelir.