Kemâl Özer
Eklenme Tarihi: 29 Haziran 2014 00:00
Sıhhatli bir oruç için doğru sahur, doğru iftar
Oysa Ramazan’ın amacı; şatafatlı sofralar, gösteriş, riya, israf, kilolarımıza kilo katmak, ürünleri fahiş fiyata satarak fırsatçılık yapmak, mutfaklara daha fazla gıda sokmak değil, aksine tefekkür, arınma, daha az yiyerek beden temizliği, daha fazla yardımlaşma, daha yoğun ibadet, zekât, sadaka, iyilik, yetimleri daha fazla hatırlama, yoksulu daha fazla gözetme, teravih, sahur, iftar, sohbet, muhabbet… Bu sayede de ruhu ve bedeni dinlendirme…
Nasıl ki namaz için alınan abdest gün boyu bedeni temiz tutuyorsa, oruç da hem arınma sağlar, hem de bedenin fiziksel aktivitesini güçlendirir. 11 ay gün boyu tüketilenleri sindirmekle mükellef olan ağız, mide, karaciğer, böbrek, bağırsak, pankreas gibi sindirim organları Ramazan ayı boyunca çok daha düşük bir tempoda çalışarak adeta istirahat ettirilir. Bu sayede varsa sorunlarını gidererek zindeleşirler. Oruç sayesinde beden yıl boyu biriktirdiği kirlerden ve yağlardan arınır. Oruç ibadeti de diğer ibadetlerde olduğu gibi kulun sağlığı için istenen bir ibadet.
Prof Herbesrt M Shelton bu konuda şunları belirtiyor: “Oruç, yaşam enerjimizin gıdaların hazmına harcanmasından bizi korur. Böylelikle yaşam enerjisi hastalıklı yapıların ve toksinlerin giderilmesinde kullanılır. Orucun bir diğer faydası da psikolojik dinlenmenin sağlanmasıdır. Sindirim sistemi, salgı bezleri sistemi, kan dolaşışımı sistemi, solunum sistemi ve sinir sistemi bir dinlenme sürecine girer. Oruç sırasında vücudumuzda, hücrelerin bakımı ve yenilenme işlemi gerçekleşir.”
Özellikle iftar vakti yaklaştıkça kısa süren bir açlık ve susuzluk nedeniyle dinginleşen insan, acziyetini görüp dinginleşir, diğer insanlara karşı üstünlük duygusunu yenmesine neden olur. Ancak iftarda tıka basa yemesi bu kötü duyguların yeniden depreşmesine yol açacaktır.
Bu durum da orucu nasıl tutmalı? Normal günlerde çoğu kimse için iki öğün yeterken oruçlu iken dört beş öğün yemekten nasıl korunabiliriz?
Ramazan’da nelere dikkat etmeli?
Yorum Yap
Yorumlar