Anasayfa / Kemâl Özer / ‘Seni tuzlayan senden beter olsun’
Kemâl Özer

Kemâl Özer

Eklenme Tarihi: 09 Ocak 2013 00:00

‘Seni tuzlayan senden beter olsun’

Yine eskiden köylerde geveze olan çocuklar için ‘seni tuzlayan şöyle olsun’ diye beddua bile yapılırdı.
 
Bu yazıda ‘tuzun zararları’ndan falan bahsetmeyeceğim. Çünkü bu cümle tümüyle yanlış! Zararlı olan tuz değil, modern insanın kendisi.
 
Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz yıl her zaman yaptığı gibi bir yanlış adım daha attı ve lokantalardaki tuzlukları kaldırttı. Onlara sorsanız iyi bir şey yaptılar. Oysa yaptıkları, bir şey yapıyormuş gibi gözükmekten ibaret.
 
Çok mu eleştiriyoruz? Çok mu acımasızız?
 
Bu konuda kararınızı vermeden önce, olup bitene bir bakalım sonra verirsiniz hükmünüzü.
 
Tuz, Allah-ü Teâlâ’nın en büyük nimetlerinden biri. Onsuz bir hayat mümkün değil.
 
Bilim ve endüstri, metalaştırmak için H2O’ya indirger suyu. Yine aynı endüstri ve bilim, tuzu da ‘NaCl’ yani ‘sodyum klorür’e indirger. Böyle yaparak bu maddeleri basite indirgeyip, sıradanlaştırır.
 
Oysa bir tuz kristali insan bedeni için gerekli olan 84 minerali ve eser elementi barındırır içinde. Oranları da tam vücudun ihtiyacı nisbetinde.
 
Köylüler bilir, Yüce Yaratıcı dağlara belirli aralıklarla kaya tuzları serpiştirmiştir. Dağda dolaşan veya merada otlayan hayvanlar bu taşları yalayarak tuz ihtiyaçlarını giderirler. Köylü çobanlar sağılmayan hayvanları her Cuma günü öğleye doğru bir su kenarına getirirdi. Bu sayede çoban Cuma namazını kılar, sahipleri hem hayvanlarını fiziki kontrolden geçirir, hem de tuz yedirirlerdi.
 
Tuzsuz bir yaşam imkânsız mı? Elbette öyle!
 
Şimdiki yediklerimiz tuz mu? Elbette hayır!
 
Peki, ne yiyoruz? Pek tabiî ki siyanür!
 
Şaka yapmıyorum, resmen ‘siyanür’ yediriyorlar.
 
Tuz kaynakları çeşitli nedenlerle kirlenerek tuzun yapısı bozulabilir veya kirlenebilir. Tuzlarımızın çoğunda bunlarda var olabilir. Tek tek kaynak analizi yapmak gerek. Fakat biz bundan değil, insan eliyle eklenen siyanürden söz ediyoruz.
 
İyi ama insan tuza neden siyanür ekler? Devleti hazretleri buna izin verir mi?
 
Önce devletten başlayalım.
 
Tarım Bakanlığı 31.12.2008 tarihli ve 27097 sayılı resmi gazetede 2008/69 numaralı ‘Renklendiriciler Ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği’ adlı bir mevzuat yayınlar. Bu tebliğin ekinde şu tabloya yer veriliyor:
 
E 535 Sodyum ferrosiyanür
E 536 Potasyum ferrosiyanür
E 538 Kalsiyum ferrosiyanür
Tuz ve tuz yerine geçen maddelere
20 mg/kg
Susuz potasyum ferrosiyanür cinsinden tek başına veya birlikte
 
Aynı bakanlık  resmi gazetenin 29.12.2011 tarih ve 28157sayılı nüshasında 1 Ocak 2013’den itibaren geçerli ‘Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ yayınladı. Bu tablo yeni yönetmelikte de aynen yer aldı.
 
Üretici mevzuatın yani devletin izniyle ürettiği sofra tuzunun her 1 kg’na 20 mg kadar; E535’, E536 veya E538’den yani Sodyum, potasyum veya kalsiyumun siyanür’ünden ekleyebilir.
 
Sakın ekliyor olmasınlar?
 
Tamda korktuğunuz gibi. Hangi tuz markasına el atsanız, E536’nın eklendiğini görüyorsunuz. İnanmayan bir markete girip tuzların etiketini okusun. Bizim eve bu tür kanserojen tuzların girmesi yasak olduğu için, dün bazı marketlere gidip birçok markadan 1 kg’lık numune satın aldım. Hepsinin etiketinde E536 mevcut. Ancak ilginçtir, isimleri mevzuatta ifade edildiği gibi yazılmamış.
 
Mesela bir marka ‘Silisyum dioksit E536 yazmış’, diğeri ‘topaklanmayı önleyici madde E536’ yazmış. Diğer bir marka ise topaklanmayı önleyici madde E536 yazmış, ama önüne ‘20 mg/kg’ ibaresi eklemiş.
 
Bu madde nedir?
 
Potasyum/Sodyum/Kalsiyum ferrosiyanürler, ileri derecede toksik/zehirli bir maddedirler. Bu zehir; asitler ve oksitleyici maddelerle reaksiyona girerek parçalanır ve yine üst düzey toksik bir madde olan Hidrojen Siyanüre (HCN) dönüşürler.  Bu sayede kanın oksijen taşıma miktarını azaltırlar.
 
E535 Sodyum Ferrosiyanür, E524 Sodyum Hidroksit’ten,

Yorum Yap

Yorumlar

Bazı Haberler

İngiltere tek kullanımlık plastikleri yasakladı

İngiltere tek kullanımlık plastikleri yasakladı

İngiltere'de plastik çatal, bıçak, tabak ve tepsi gibi tek kullanımlık ürünlerle ilgili yasak yürürlüğe girdi.

Korona tedavisine başlatılan 6 aylık bebeğin saatler içinde göz rengi değişti

Korona tedavisine başlatılan 6 aylık bebeğin saatler içinde göz rengi değişti

Tayland'da koronavirüs tedavisi adı altında 'favapir' başlanan bir bebeğin ilacı aldıktan 18 saat içinde göz rengi değişti.

Tayvan'ın satılan yumurtalar telafi edilir de Türk halkının yediği ne olacak

Tayvan'ın satılan yumurtalar telafi edilir de Türk halkının yediği ne olacak

Tayvan'ın Türkiye'den aldığı yumurtalarda yasaklı antibiyotik madde bulundu. Tayvan telafi edilmesini istiyor. Peki Türk ahlkına yetirilen ve yedirilmekte olanlar ne olacak?