Milupa skandalı Kıbrıs'ta tedirginliğe neden oldu

Milupa Aktamil mamada GDO tespit edilmesi Kıbrıs'ta da tedirginliğe neden oldu. Öte yandan Tarım Bakanlığı'nın Şubat 2014'de de Milupa ürünlerinde GDO tespit ettiği ama kamuoyundan gizlediği öğrenildi.

Milupa skandalı Kıbrıs'ta tedirginliğe neden oldu

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

4 ila 36 aylık çocuklar için besin takviyesi olarak tüketilen “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı” Türkiye'de GDO'lu olduğu gerekçesiyle toplatılıyor. Biz de ise akıbeti şimdilik belirsiz…

KKTC ve Güney Kıbrıs'ta da satılan Milupa ürünleriyle ilgili piyasa denetimleri sırasında GDO tespit edildiği ortaya çıktı ve Türkiye'de tüm il valiliklerine verilen talimatla “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı” adlı ürünün toplatılmasına karar verildi.

“Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı”na ait numunelerin tetkiki sonucu Ankara Kontrol Laboratuarı'nın yaptığı analizlerde Milupa'nın GDO içerdiği kesinleşirken KKTC Sağlık Bakanlığı'nın ülkemizde de satışa sunulan Mulipa ürünleriyle ilgili nasıl bir inceleme başlatacağı merak konusu oldu.

KKTC Sağlık Bakanlığı'ndan gelişmeyle ilgili herhangi bir açıklama gelmezken; Bakanlığa bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli'ye ise sekreterliğinin gazetemize ilettiği “yoğun toplantıları” nedeniyle ulaşılamadı.

Kıbrıs Postası'na konuşan ve gelişmenin “belli bir ürün ve ona ait seri ile ilgili olduğunu” kaydeden Milupa KKTC dağıtıcısı Oero Traiding LTD Direktörü Bertan Özberkman, “zaten o seri ülkemize hiç gelmedi. Yine de dün dağıtım ağımızı kontrol ettik. Herkesin içi rahat olsun” dedi.

Kıbrıs Postası'nın ulaştığı Türkiye-Milupa Kurumsal İlişkiler Müdürü Özlem Keskin ise ürünlerinde katiyen GDO olmadığını, ürünün AB kaynaklı olduğunu kaydederek TC Sağlık Bakanlığı ile “yöntem ve yorum farkı” nedeniyle böylesi bir şey yaşandığını söyledi.

Kuzey ve Güney Kıbrıs'ta da satışa sunulan Milupa ürünleriyle ilgili Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın “Türkiye'de GDO yoktur” şeklindeki iddialarının aksine piyasa denetimleri sırasında GDO tespit edildiği ortaya çıktı.

Konuyla ilgili yapılan yayınlar üzerine Bakanlıktan yazılı açıklama geldi.

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerinin piyasa denetimleri sırasında aldıkları “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı” ürünün incelemesi sırasında GDO tespit edildi ve GDO'nun Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı'na ait şahit numuneleri Ankara Kontrol Laboratuarı'nda gönderildi.

Ankara Kontrol Laboratuarı'nın yaptığı analizlerde Milupa'nın GDO içerdiği kesinleşti.

Türkiye toplatıyor

Söz konusu tahlil sonuçlarının ardından GDO'lu Milupa'ların ürünlerin toplatılması için, Türkiye'de 80 il Valiliği'ne yazı gönderildiği bildirilirken, gözler, ürünün tüm marketlerde bulunabileceği KKTC'ye çevrildi.

Öte yandan Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin ele geçirdiği belge, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda henüz teşhir edilmediği öğrenildi.

TC Tarım Bakanlığı'ndan Gıda Hareketi'ne açıklama

Öte yandan Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın piyasa denetimleri sırasında “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı” ürünün GDO tespit etmesi ile ilgili yayın üzerine Bakanlıktan resmi açıklama geldi.

Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Gıda Hareketi'ne yazılı bir açıklama gönderen Basın ve Halkla İlişkiler Müşavir Vekili Kudret Doğandemir, yayınlanan belgeyi doğruladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ürünün toplatıldığı ve ilgili firma hakkında hukuki süreç başlatıldığını bildirdi.

Bakanlığın Resmi açıklaması

"İnternet sitenizde yer alan bir bebek maması firmasına ait ithal bebek mamasında GDO tespit edilmesine yönelik bilginin kamuoyuna açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur; söz konusu bebek mamasının ithalat kontrollerinde GDO analizi yaptırılmış GDO tespit edilmediğinden ithalatına izin verilmiştir. Ancak piyasa denetimlerinde GDO tespit edildiğinden bebek mamalarının toplatılması sağlanmış ve ilgili firma hakkında hukuki süreç başlatılmıştır. Bilgilerinize arz ederiz"

Milupa'cılara 12 yıla kadar hapis

Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıklamasında olay hakkında hukuki süreç başlatıldığını bildirdi. 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu'nun 15. maddesi, gıdalarda GDO bulunduranlara 5 ila 12 yıl arasında hapis cezası öngörüyor.

İşte 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu'nun 15. maddesi:    

Madde 15 – (1) GDO ve ürünlerini bu Kanun hükümlerine aykırı olarak ithal eden, üreten veya çevreye serbest bırakan kişi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Gözler KKTC'de

Türkiye'de durum bu iken KKTC Sağlık Bakanlığı'nın KKTC'de satışa sunulan Mulipa ürünleri ile ilgili nasıl bir inceleme başlatacağı merak konusu.

 

Yorum Yap

Diğer Haberler