Karpuzlar neden tatsızlaştı?

Çukurova'da, çiftçilerin büyük bir bölümünün rekolteyi artırmak için 'kabak aşılı' karpuzları tercih etmesi, karpuzun tadını kaçırdı. Kanserden koruyan doğal karpuzlar yerine artık sağlığımızı bozan çekirdeksiz genetiği değiştirilmiş karpuzlar...

Karpuzlar neden tatsızlaştı?

Türkiye'nin ilk turfanda karpuzunun yetiştiği, metropol ketlerde ''Adana'' ya da ''Ceyhan'' adıyla tezgahlarda satılan karpuzdaki ''kabak aşı'' sorunu yine sorun olmaya devam ediyor. Yörede, Mayıs ortalarında başlayan hasat devam ederken, aldıkları karpuzda gerek renk gerekse tat ve aroma olarak eski lezzeti bulamayan tüketiciler hayal kırıklığı yaşıyorlar.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kabak aşılı karpuzların Adana karpuzunun imajını zedelediğini, bu yüzden geçen yıl tüketicilerin kapuz almayarak tepkilerini gösterdiklerini, aynı tepkinin bu yıl da devam etmesi yüzünden üreticinin sıkıntıya düştüğünü söyledi.

Geçen yıl kabak aşılı karpuzlar sayesinde rekolte artmasına rağmen tüketicinin tepkisi nedeniyle karpuzun istenen karı sağlamadığını ifade eden Girmen, ''Bu nedenle, yöredeki tüm ziraat odaları ve çiftçi kuruluşlarıyla birlikte çiftçilere kabak aşılı karpuzlardan uzak durmalarını önerdik ancak, dinleyen olmadı'' dedi.

Geçen yıl oluşan zarar nedeniyle bu yıl ekim alanlarında yüzde 40-45 daralma beklediklerini, bunu da rekoltenin düşeceği, buna bağlı olarak da fiyatların yükseleceği anlamına geldiğini belirten Girmen, şunları söyledi:

''Ziraat Odası olarak çiftçiler üzerinde herhangi bir yaptırım gücümüz yok ancak, tavsiye niteliğinde uyarılarda bulunduk, demek ki etkili olmamış. Şu anda ovada ekim alanlarının neredeyse tamamına yakın bölümü kabak aşılı, engelleyemiyoruz. Bu durumdan son derce üzüntü duyuyoruz. Kabak aşılı karpuz, aroması, tadı ve gerekse rengi ile kendini ele veriyor ancak, kesmeden anlaşılamıyor. Kabak aşılı karpuzu dış görüntüsüne bakarak anlamak mümkün değil. Karpuz kesildiğinde renginin soluk kırmızı, çekirdeklerinin beyazımsı, kokusunun kabak, tadının da lezzetsiz olduğu anlaşılıyor. Şire oranı son derece düşük olan kabak aşılı karpuzları fide döneminde bile ayırt etmek mümkün değil, bunu anlayabilmek için yetiştirip hasat edip, kesmek gerekiyor.''

Toplum sağlığını hiçe sayarak sadece daha çok kazanma hırsına kapılan çiftçi 4 nedenden dolayı kabak aşılı karpuzu tercih ediyor

1- Birim alana iki kat verim alınıyor.
2- Hastalık ve zararlılara karşı son derece dayanıklı.
3- Daha erken yetişiyor.
4- Çiftçinin de tüm bunları avantaj olarak görmesi.

Bu arada, piyasada kilosu 1-1,5 lira arasında satılan kabak aşılı karpuz, satıcıların ''kesmece bunlar'' şeklindeki sloganlarına da son verdi. Eskiden, karpuzun dışından üçgen şeklinde pencere açarak, ''Kesmece bunlar, tadına bak da al'' diyen satıcılar, artık bu pazarlama tekniğinden de vazgeçmiş görünüyorlar.

KARPUZ SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR Mİ?

Karpuzdaki sorun: Ziraat Odası başkanın kabak aşılı tohum dediği genetiğiyle oynanmış hiprit karpuz tohumundan kaynaklanmaktadır. Daha az zahmetli diye aldatılan çiftçi yakın gelecek ne ürünün satacak tüketici bulabilecek ne de ürün yetiştirebilecek tarla. Tamahkarlığı yüzünden tarlasından da.

Sorunun çözümü için en büyük görev Tarım ve Sağlık Bakanlıklarına düşmesine rağmen her iki bakanlığında bu konulara eğilmek gibi bir niyeti görükmüyor. Ziraat odaları çiftçiden aidat toplama ve ağlama makamı değil. Çiftçileri bilinçlendirip tohumları korumak onların yasal görevleri arasında.

Karpuz ye kanserden korun...

Yorum Yap

Diğer Haberler