İşlenmiş sütler insanları diyabet mi yapıyor?

Fransız araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışmasan çoğu kimseyi şok eden bir sonuç çıktı. Buna göre, et ve peynirle beslenmek ciddi boyutlarda diyabet riskini de beraberinde getiriyor...

İşlenmiş sütler insanları diyabet mi yapıyor?

Et, yumurta, peynir, balık tüketen kadınlar çok fazla meyve sebze yese de tip 2 diyabete yakalanma riski diğerlerine göre yüzde 50 daha fazla. İddia bu!

Tüm dünya obezite ve sonradan düzensiz beslenmeye bağlı oluşan tip 2 diyabete çare ararken her geçen gün birbiriyle çelişen bir araştırma sonucu ortaya çıkıyor.

FAZLA PEYNİR ASİT YÜKLEMESİ YAPIYOR

Fransız araştırmacılara göre de bu sorunun nedeni peynir gibi yiyeceklerin asit üreten yiyeceklerden olması. pH değeri olarak bilinen değer vücutta asit ve alkali dengesini anlatan 0 ile 14 arasında bir değerdir. Sıfır tamamen asidik olarak değerlendirilirken, 14 ise tamamen alkalin bir değerdir. Genel pH değeri için ideal rakam da 7 olarak bilinir.

ASİT YÜKLEMESİ TİP 2 DİYABET NEDENİ

Araştırmacılar bu yüzden peynir, et gibi asit üreten yiyeceklerin asit yüklemesine neden olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre bu yüzden lif, protein, karbonhidrat, meyve ve sebze dengesinin her zaman korunması gerektiğini söylüyor.

Ancak çalışmaya göre aşırı asit yüklemesinde metabolik komplikasyonlar oluşuyor ve bu da tip 2 diyabet gibi hastalıklara neden oluyor.

YAKLAŞIM DOĞRU MU?

Çalışmanın doğru olma ihtimali yüksek. Çünkü GDO'lu mısırla beslenmiş hayvanın sütünün sağlıklı olması zaten mümkün olamaz. Yapısı UHT işlemi gören veya pastörize edilen sütlere eklenen katkıların tüketenler üzerinde ne tür etki yaptığı konusunda cidid çalışmalar ne yazık ki yok. Ancak UHT ve pastörize edilmiş sütlerde süt şekeri laktözü pankreasın sindiremediği zaten biliniyor. Bununda diyabete yol açması doğal bir sonuçtur. Bu konuda ayrıntılı bilgi için bu eser bakınız.

Yorum Yap

Diğer Haberler