Damacana suda 'astım' tehlikesi

Columbia Üniversitesi'nin araştırmasına göre, BPA adıyla bilinen Türkiye'de içme sularının konulduğu damacanalarda da kullanılan ‘Bisfenol A' maddesi çocukta astım riskini artırıyor.

Damacana suda 'astım' tehlikesi

ABD'deki Columbia Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan ve "Journal of Allergy and Clinical Immunology" dergisinde yayınlanan bir araştırmada gebeliklerinin son üç ayı içinde izlenen 568 kadın ve bu kadınlardan doğan çocukların 3, 5 ve 7 yaşlarında idrar BPA seviyeleri ölçüldü.

Vatan Gazetesinin haberine göre,

Doktorların incelemesi sonucu 5-12 yaşlar arasındaki çocukların semptomlarına, solunum fonksiyon testlerine ve tıbbi hikâyelerine dayanılarak astım teşhisi kondu. Bu çocukların yüzde 90'dan fazlasının idrarında BPA bulunduğu belirlendi. Ayrıca BPA seviyesiyle astım ve hırıltılı solunumunun ilişkili olduğu ortaya çıktı. 3, 5 ve 7 yaşlarında en yüksek BPA seviyelerine sahip olan çocuklarda ise astım riskinin yüzde 40 daha fazla olduğu hesaplandı.

Hormonları bozuyor

Hormon bozucu bir madde olarak bilinen BPA'yla ilgili çeşitli araştırmalar bu maddenin kadınlarda seks hormonlarını artırdığını, erkeklerde seks ve tiroit hormonlarını azalttığını, kız çocuklarında erken buluğa, erkeklerde sertleşme, erken boşalma ve kısırlık gibi sorunlara yol açtığını ortaya koymuştu. Uzmanlar BPA'nın öğrenmeyi güçlendirdiği, saldırganlığı artırdığı, obezite, diyabet, astım, kalp-damar ve böbrek hastalıkları, kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserine yol açtığını iddia ediyor. Bu yüzden bir süre önce ABD, Avrupa ve Türkiye'de bebek biberonları ve mama kutularının iç yüzeyinde BPA kullanılması yasaklanmıştı.

Cam kap kullanın

ABD Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü şu önerilerde bulunuyor:

- Plastikten yapılmış yiyecek kaplarını mikrodalga fırında kullanmayın.

- 3 ve 7 (Türkiye'de su damacalarında kullanılan) numaralı geri dönüşüm işareti taşıyan kaplarda bulunan besinlerden uzak durun.

- Kutudaki yiyecekleri tüketmeyin.

- Özellikle sıcak yiyecekler için mümkün olduğu kadar cam, porselen veya paslanmaz çelikten yapılmış olanları kullanın.

- Damacana ve pet suları içmeyin

İŞTE TÜRKİYE'NİN EN BENZERSİZ SU RAPORU

Yorum Yap

Diğer Haberler