Bürokrasinin helâl takıntısı

Bugün Hürriyet Gazetesi yazarlarından Vahap Munyar köşesine öyle bir konu taşıdı ki bu durum Türkiye'de bürokrasinin 'helâl'e yaklaşımını gözler önüne seriyor. İşte bürokrasinin helâl takıntısı:

Bürokrasinin helâl takıntısı

‘Helal'in üstünü çizin haksız rekabet olmasın

"İstanbul İhracatçı Birlikleri üyesi şirketlerden biri, dahilde işleme rejimi çerçevesinde ithal ettiği hammaddeyi gümrükten çekmekte zorlanınca Birlik Başkanı Zekeriya Mete'ye haber verdi:

- Başkanım çuvalların üzerinde “Helal” yazıyor diye hammaddeyi gümrükten alamıyoruz.

Mete devreye girdi, ilgililere sordu:

- Neden izin vermiyorsunuz?

- “Helal” yazısı iç pazarda haksız rekabete yol açabilir.

- Ama o çuvallarda gördüğünüz “Helal” hammaddeyi üreten şirketin adı.

- Olsun, izin veremeyiz.

Zekeriya Mete, ilgili il müdürünü aradı, çözüm farklı şekilde bulundu:

- Çuvalların hepsinde “Helal”in üstü çizilecek... " Hürriyet

 

Bir helâl tartışması da Fransa'da yaşanıyor.

Helal hambuger Fransa'yı karıştırdı

Fransa'nın gözde bir fast food restoran zincirinde sadece helâl kesim etle yapılmış besinler satılma kararına tepkiler büyüyor.

Fransa'da yıllardır devam eden İslam tartışmasına "Helâl Hamburger" polemiği de eklendi.

Ülkenin gözde hamburgercilerinden Quick'in domuz ürünü içermeyen, İslami standartlara uygun kesilmiş sığı etlerinden hazırlanmış "helâl" hamburgerler piyasaya sürmesi, hararetli tartışmalara yol açtı.

Quick, ülkenin Müslüman nüfusu yoğun bölgelerinde yer alan 8 restoranında domuz etiyle yapılmış besinleri mönüden çıkarma ve sadece 'helâl yiyecekler' satma kararı almıştı.

Firmanın geçen sonbaharda aldığı karar, başkent Paris'in banliyöleriyle güneydeki Toulouse ve Marsilya kentlerinde yürürlüğe kondu. Bu da Fransa genelinde 350'den fazla restoranı bulunan firmanın, 8 şubesini kapsıyor.

Quick, bu yörelerdeki yoğun Müslüman nüfusu dikkate alarak böyle bir uygulamaya yöneldiğini; bunun bir deney olduğunu ve gerekli görülürse kararın geri alınabileceğini kaydediyor.

Quick'in bu uygulamasına Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin sağ kanat partisi Halk Hareketi Birliği'nden (UMP) milletvekilleri sert tepki gösterdi.

Bazıları, Quick'in Müslüman olmayan müşterilere seçme şansı tanınmadığından yakınıyorlar ve Müslümanları, Fransa'daki diğer topluluklardan belirgin olarak ayıran her türlü uygulamayı kuşkuyla karşıladıklarını söylüyorlar.

Muhalefetteki Sosyalist Parti'den bazı milletvekilleri de, restoranlarda helâl kesim yapılmış et ürünleri satılmasına bir itirazları olmadığını, ama sadece İslam geleneklerine uygun düşen besinler sunulmasının biraz aşırı olduğunu belirtiyorlar.

BAZI MÜSLÜMANLAR DA TEPKİLİ

Paris Camisi Bölge Federasyonu Başkanı Kamel Chibout da, Quick'in Müslümanları hedef gösterdiği görüşünde. QUICK'in helâl hamburger yanında diğerlerini de satması gerektiğini savunan Chibout, Liberation gazetesine yaptığı açıklamada, "Müslüman olmayan ve bu uygulamadan memnun kalmayan tüketicileri anlayabiliyorum. QUICK tüm tüketicilere karşı adilane yaklaşmalı, Müslüman olmayanlara dahi" şeklinde konuştu.

"Müslüman Tüketiciler Derneği" (ASIDCOM) Başkanı Hacabelaziz Di Spigno ise uygulamayı desteklediklerini açıkladı.

Beş milyonu aşkın Müslüman nüfusuyla Fransa, Avrupa'da en büyük Müslüman topluluğuna sahip olan ülke durumunda.

Birçok Müslüman, aylarca süren ve toplumu bölen ulusal kimlik tartışmaları çerçevesinde, İslam'ın Fransız toplumundaki yerinin sorgulanması ve hükümet önderliğinde başlatılan çarşafın yasaklanması tartışmaları yüzünden, kendilerini damgalanmış hissettiklerini savunuyor.

 

 

Yorum Yap

Diğer Haberler